Picaro del Aguila
Un joli fruit défini par ce coté sanguin, un nez juteux, fruité épicé et frais. Fruit noir sauvage avec un coté maquis. Le jus se montre de qualité. Une belle bouche étoffée, charnue avec une bonne sève de tanin. Cela reste bien rassemblé et cohérent. Le fruit est présent et amène beaucoup de gourmandise.
Informations techniques
Région : Castilla y Leon
Appelation : DO Ribera del Duero
Cépage : 95% Tempranillo (Tinta del Pais), 5% Grenache, Bobal, Albillo Mayor
Millésime : 2016
Distinction :
93+ / 100 R. Parker - Wine Advocate
"The youngest of the released wines I tasted is a red—the 2016 Pícaro del Águila Tinto. It is from what they consider to be one of the best and freshest vintages in recent times. This is produced with the vines from the warmer parts of La Aguilera, a cold place to start with (and in a cooler year). The old vines are planted with a mix that is dominated by Tempranillo but also contains some 5% other grapes. All the grapes are picked and fermented together with full clusters and natural yeasts in concrete and stainless steel vats. It matured in oak barrels for 13 months. This is fragrant, expressive, open, aromatic and really attractive. The palate is really balanced, with great freshness, fine tannins and a very pleasant mouthfeel—supple, balanced and with great depth. This is the best version of this bottling so far, and it seems like 2016 could be a great overall vintage, based on some other wines I sampled from cask (many of them have an extended élevage). 21,550 bottles and 624 magnums were filled unfiltered and unfined in November 2017."
Température de service
16 - 18 °C °
Durée de garde
Plus de 10 ans
Rendement : 3 Tonnes / Ha
Culture : Certifié Biologique
Irrigation : Non
Alcool : 14,00 %
Acidité : Non renseignée
Sucre résiduel : < 3 g/l
Vinification : Vendanges manuelles, levures indigènes. Vendange entière, fermentation lente en cuves béton, macération 18-28 jours. Foulage au pieds.
Elevage : 13 mois en barriques françaises. Non collé, non filtré.
Jorge Monzon
Dominio del Aguila
Si on voulait résumer la Ribera en quelques lignes on pourrait dire : d’abord, il y eut Vega Sicilia puis vint Pesquera et Peter Sissieck. Maintenant il faudra aussi compter sur Jorge Monzón du domaine de Dominio del Aguila.
Espagne
La viticulture en Espagne a été introduite dans le sud par les Phéniciens et sur les côtes orientales par les Grecs venus de Massalia. La colonisation romaine a structuré le vignoble actuel.