Sélection Vignoble du monde

Pétalos del Bierzo

Sélection : Vignobles du Monde

Au nez il y a des notes de griottes, de fruits à noyau (prunes et pruneaux), des fruits noirs et de la myrtille. Cette complexité se retrouve en bouche avec une matière dense, des tanins bien fermes et une bonne structure. Un vin de charme et de vitalité avec beaucoup d’énergie. À consommer dans sa jeunesse.

Informations techniques

Région : Bierzo

Appelation : DO Bierzo

Cépage : 88% Mencia, 10% Cépages Blancs : Valenciana, Jarez, Godello, 2% Alicante Bouchet, Gran Negro, Pan y Carne, Negreda

Millésime : 2017

Distinction :

93/100 Robert Parker - Wine Advocate
2017 was a very unusual year in Bierzo, and here they started harvesting the 21st of August, when they had never started harvesting in August. There are more white grapes in the 2017 Pétalos del Bierzo, almost 10%, not because they wanted to lower the alcohol, because the alcohol was similar to 2016, but because the white grapes achieved perfect ripeness (Ricardo Pérez Palacios told me he's never seen such beautiful white grapes). The wine had been bottled the day before I tasted it, so they also showed me a tank and a barrel sample they had saved for the purpose of comparison. However, the bottled wine, the first produced at their new facilities, was really singing and didn't show any fatigue. The palate was vibrant, with acid strawberry flavors. It is very immediate, approachable, round and juicy, perhaps not with the depth and longevity of the 2014 but really pleasant and drinkable. Because they produce so much of this wine, they can't bottle it all at once, but they are expecting to fill some 340,000 bottles.

93 / 100 J. Suckling
Crushed-blackberry, asphalt and blueberry aromas and flavors. Full body. Lots of cracked black pepper and spice. Chewy finish. Slightly dry now. Needs time to soften. Try after 2021.



Température de service

16 - 18 °C °

Durée de garde

2 à 8 ans

Rendement : 26 Hl/Ha

Culture : Raisonnées, utilisation de mules dans le vignoble

Irrigation : Non

Alcool : 13.80 %

Acidité : 4.2 g/l

Sucre résiduel : Non renseigné

Vinification : Vendanges manuelles, levures indigènes. Erraflage partiel. Fermentation en cuves bois et Inox. Macération pendant 23 jours.

Elevage : 10 mois en barriques de chêne français.

Espagne : Législation et règlementation

Ricardo Pérez Palacios

Descendientes de J. Palacios

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Espagne

La viticulture en Espagne a été introduite dans le sud par les Phéniciens et sur les côtes orientales par les Grecs venus de Massalia. La colonisation romaine a structuré le vignoble actuel.