Sélection Vignoble du monde

Pétalos del Bierzo

Sélection : Vignobles du Monde

Très belle robe rubis foncée intense. Le nez est juteux avec un fruit bien mur mais contenu par une belle fraîcheur graphite. Cela apporte de la profondeur. La complexité est apportée par des notes de prune et de poivre. Une pointe de cerise noire finalise l’ensemble. La bouche impressionne par sa chair et son amplitude. Le vin est tactilement plein et gracieux. L’ensemble de bouche est charnu tout en étant velouté. Les tanins sont soyeux et la bouche est sans aspérité. C’est un très bon niveau de vin surtout pour cette cuvée d’entrée de gamme.

Informations techniques

Région : Bierzo

Appelation : DO Bierzo

Cépage : 92% Mencia, 3% Cépages Blancs : Valenciana, Jarez, Godello, 5% Alicante Bouchet, Gran Negro, Pan y Carne, Negreda,

Millésime : 2020

Distinction :

93+/100 Robert Parker - Wine Advocate
The regional red 2020 Pétalos comes from 90 hectares of vineyards, mainly from Corullón and Villafranca del Bierzo and the districts of Viariz, Hornija, Valtuille de Abajo and Otero. It mixes expositions, altitudes and soils and wants to paint a picture of Bierzo in the warm 2020 vintage. They reckon it's 92% Mencía with 5% other red grapes (Alicante Bouschet, Gran Negro, Pan y Carne and Negreda) and 3% whites (Valenciana, Jerez and Godello) with an average yield of 26 hectoliters per hectare. The grapes were picked from August 28th to September 24th and fermented partly destemmed in stainless steel and oak vats with indigenous yeasts for 43 days with a slow malolactic fermentation that lasted two months. The wine matured in barrel for around eight months (malolactic was fast, and the wines were put in barrel early) and was bottled unclarified, unfiltered and non-stabilized with cold. It has good ripeness with 14% alcohol (their upper limit) and moderate acidity at 4.6 grams (of tartaric acid). It's a little more fruit-driven, a vintage of sun, jovial and juicy, approachable and round with very fine, slightly powdery tannins. The fruit is darker than in the 2019. This is still young, and, as it happens with even the most approachable wines from the region, it should be even better in a couple of years. I tasted it again in mid-December, and the wine is showing better and better; time in bottle has done it some good, and the wine has settled and is getting more balanced. I don't feel the sun now; it's harmonious and more serious, juicy and tasty. A little better than anticipated. They had 1,050 barrels that produced 263,000 bottles and 1,500 magnums. It was bottled in May 2021.





Température de service

16 - 18 °C °

Durée de garde

5 à 10 ans

Rendement : 21.66 Hl/Ha

Culture : Raisonnées, utilisation de mules dans le vignoble

Irrigation : Non

Alcool : 14 %

Acidité : 4.69 g/l

Sucre résiduel : < 3g/L

Vinification : Vendanges manuelles, levures indigènes. Eraflage partiel. Fermentation en cuves bois et Inox. Macération pendant 43 jours. Puis 2 mois dans les même contenants pour réaliser la fermentation malolactique.

Elevage : 8 mois en barriques de chêne français.

Espagne : Législation et règlementation

Ricardo Pérez Palacios

Descendientes de J. Palacios

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Espagne

La viticulture en Espagne a été introduite dans le sud par les Phéniciens et sur les côtes orientales par les Grecs venus de Massalia. La colonisation romaine a structuré le vignoble actuel.