Sélection Vignoble du monde

L’Ermita

Sélection : Vignobles du Monde

Informations techniques

Région : Priorat

Appelation : DOQ Priorat

Cépage : 85% Grenache, 14% Carignan, 1% Cépages Blancs (Grenache Blanche, Macabeu, PX)

Millésime : 2016

Distinction :

97-100 / 100 R. Parker - Wine Advocate
"As I saw in some of the other wines, there is a lot more Cariñena in the still unbottled 2016 L'Ermita than in the 2015. The varietal breakdown was approximately 85% Garnacha, 14% Cariñena and 1% white grapes—Garnacha Blanca, Macabeo and PX. The grapes are manually sorted and destemmed by the team that picks them and are put to ferment in an oak vat with the natural yeasts from the grapes. Malolactic was in barrique, which is where the wine was maturing when I tasted it. It has electric acidity that makes it vibrant, even if the nose might be a bit shy. I don't remember a vintage of L'Ermita with this concentration and acidity. We have to see how the élevage rounds it out, but this could be a very important vintage for L'Ermita. The expectation is to bottle some 2,000 bottles of this in May/June 2018."

Température de service

16 - 18 °C °

Durée de garde

Plus de 10 ans

Rendement : 10.71 Hl / Ha

Culture : Raisonnée

Irrigation : Non

Alcool : 14.50 %

Acidité : 5.8 g/l

Sucre résiduel : < 3 g/l

Vinification : Vendanges manuelles (26,27,28 octobre), levures indigènes. Ergappage, fermentation en cuves bois. Macération de 40 jours. Fermentation malo-lactique en barriques.

Elevage : 15 mois en barriques (bocoi) et foudres. Vin non-filtré, non-collé.

Espagne : Législation et règlementation

Alvaro Palacios – Priorat

Alvaro Palacios

Alvaro Palacios, « le vinificateur le plus sensationnel d’Espagne » selon le Wine Spectator, créa ce domaine en 1989 non loin de Gratallops.

Espagne

La viticulture en Espagne a été introduite dans le sud par les Phéniciens et sur les côtes orientales par les Grecs venus de Massalia. La colonisation romaine a structuré le vignoble actuel.