Sélection Vignoble du monde

La Baixada

Sélection : Vignobles du Monde

1er millésime commercialisé, cette cuvée provient d’une parcelle isolée sur le vignoble de Finca Dofi. Les vignes de Grenache y produisent des grappes assez aérées avec de petites baies.

Ce qui impressionne dans ce vin, c’est la texture longiligne et épurée. C’est travaillé dans l’infusion. Cela n’empêche pas le vin d’avoir de l’amplitude et de la richesse dans son milieu de bouche. La trame de tanin tapisse et s’exprime sur une dimension séveuse mais sans dureté.

Informations techniques

Région : Priorat

Appelation : DOQ Priorat

Cépage : 98% Grenache, 2% Cépages Blancs (Grenache Blanche, Macabeu)

Millésime : 2018

Distinction :

96+ / 100 R. Parker - Wine Advocate
"There is a new single-vineyard bottling, the 2018 La Baixada, which will soon be classified as Vinya Classificada. It's from a 1.3-hectare plot in the village of Gratallops planted on costers, very steep slopes on the classic degraded slate (llicorella) soils. The vines are 21 years old now and are located at 300 to 340 meters in altitude. The destemmed and lightly crushed grapes fermented in oak vats with indigenous yeasts and had 55 days of maceration. The wine matured in oval French oak foudres for 15 months. I asked Álvaro Palacios what justifies another single-vineyard bottling from Gratallops, very close to Dofí, because to be honest, I see that the wine is very similar to Dofí. He said, "In fact, Dofí has part of its vines in three different 'parajes' or zones, one of them La Baixada, part of which is now separated and bottled independently. This was planted with a selection of Garnacha from L'Ermita and Aubaguetes, plants that develop very slowly and deliver very loose bunches of concentrated grapes that keep very good acidity." This is a classic, compact Priorat, with energy, subtleness, great purity and a bloody, iron-like note. This is a more refined version of Dofí, and it has more finesse than Les Aubaguettes, which is a lot more powerful and more concentrated. 2,800 bottles were filled in April 2020."

95 / 100 J. Suckling
" The brightness and beauty to this is so impressive with blackberry, black cherry and crushed slate. Full body and tight, compressed tannins that coat the palate. Very persistent. Drink after 2022."

Température de service

16 - 18 °C °

Durée de garde

Plus de 10 ans

Rendement : 17.88 Hl / Ha

Culture : Raisonnée

Irrigation : Non

Alcool : 14.50 %

Acidité : 5.1 g/l

Sucre résiduel : < 3 g/l

Vinification : Vendanges manuelles (9 octobre), levures indigènes. Ergappage, fermentation en cuves bois. Macération de 55 jours. Fermentation malolactique en barriques.

Elevage : 15 mois en barriques (bocoi) et foudres. Vin non-filtré, non-collé.

Espagne : Législation et règlementation

Alvaro Palacios – Priorat

Alvaro Palacios

Alvaro Palacios, « le vinificateur le plus sensationnel d’Espagne » selon le Wine Spectator, créa ce domaine en 1989 non loin de Gratallops.

Espagne

La viticulture en Espagne a été introduite dans le sud par les Phéniciens et sur les côtes orientales par les Grecs venus de Massalia. La colonisation romaine a structuré le vignoble actuel.